tiistai 18. syyskuuta 2012

Perillä siis ollaan ja kaikki hyvin. :)

Seuraavassa joitakin kokemuksia ja huomioita elosta Keski-Euroopassa:

Jäätelöä!! Sitähän täältä saa halvalla, ja on muuten hyvää! (Ei varmaankaan tarvitse kauaa miettiä, että tajuaa, että nyt on Enni näppäimistön ääressä.. ;) ) Eli siis, muutamat pallot on jo ostettu kioskista. Maut on kivoja ja raikkaita. Myö on maistettu ja banaania, stracciatellaa, suklaata, dulche lattea ja sitruunaa. :) Yks pallo maksaa 30 snt. - Niin, ja ehkä vois mainita, et tääl on viel hellettäkin ollut, eli jädekojut on kyllä ollu vielä auki. (Nyt saa siis olla kateellinen;) )
 Pullollisen olutta saa täällä keskimäärin 50 sentillä. Alkoholia on myös saatavilla aina, kun kaupat on auki. Viinejäkin voi ostaa ihan tavallisesta lähikaupasta. Täällä karkeissa on vitamiineja, eli niitä voi syödä hyvällä omatunnolla. :P Kaupasta voi ostella ruoka- ym. tarpeita, eikä kuitin summa ole vielä kertaakaan ylittänyt edes 10 euroa. Lihatuotteita on tosi huono valikoima tarjolla, ja ne on epäilyttävän näkösiä, isosokosia ja marinoimattomia. Lisäks ne on kalliita. On myös hassua, kun maksat suomalaiseen tapaan 99sentin ostoksen 1euron kolikolla, myyjä antaa 1sentin takasin. :D  Täällä on normaalia, että lounaan aluksi syödään keitto. Meillä on masut täynnä jo silloin, mutta sen jälkeen mennään vasta ottamaan se itse ruoka.. (Taru hei, sulla on outo maku.. Myö taidettiin päästä jo maistamaan niitä "nylpyröitä", ja... No joo.. Ja Kofolakin on vähän jännän makunen juoma.. ;) ) Hanavesi on täällä juomakelpoista, mut ei kovin hyvän makuista. Toisaalta, me saadaan Suomessa vissiin nauttia tositosi hyvän makusesta vedestä. Nauttikaahan rakkaat Suomessa majailevat ystävät siis siitä vedestä, jota ootte etuoikeutettuja juomaan! :)

Sunnuntaina myö oltiin aamulla jumalanpalveluksessa. Luterilainen kirkko on tässä koulun alueella.Meille sanottiin, et siel ois jonkinmoin englanninnos saatavil, mut eipä näkyny, Myöhemmin selvis, et olis pitäny ovilt pyytää jonkinmoin kuulokejuttu, et sielt ois tullu sit jutut englanniks. Mut hyvin myö noustiin ja istuttiin niin kuin muutkin. ;) Koko ajan kyllä tehtiin tämmöst reisijumppaa. Perusosat tuli ymmärrettyä ainakin aiheellisesti, joskaan ei sisällöllisesti. Pappi lauleskeli, ainakin psalmitekstin, ja jotain muutakin. Vikan virren säkeistöjen välissä tuli papin yksinlaulu, jotain yhteislausumista ja vissiin Herran siunaus. Ehkä myö opitaan tässä viikkojen aikana, mitä siellä kirkossa oikein tapahtuu. ;D

On jännä tajuta, et myö ollaan täällä ulkomaalasia. Myö ollaan niitä, jotka ei osaa  maan kieltä, liikkuu aina vähintään kahestaan, höpöttää jotain outoa kieltä, ihastelee kaikkea, eikä ymmärrä kulttuuria. Kamerakin niillä on aina matkassa, karttakin välillä, ja joka välissä ne harjottelee slovakian sanoja, kuten: d´akujem (=kiitos). Kassalla myyjä kysyy niiltä jotain, ja ne vaan pyörittelee päätään ja hymyilee nätisti. Eli todennäkösesti tulee ymmärrettyä jatkossa Suomessakin eri tavalla niitä ihmisiä, joille se kulttuuri ja kieli ei ole oma. Jotain asioita ei vaan opi kunnolla muuten, kuin ite kokemalla. Täällä myö ollaan fínskyja.

Slovakiassa on hauskoja sanoja. Jäätelö on zmrzlina. (Tärkeä sana tietää!! :) ) Torstai on štvrtok. Takka on krb. Krk on kurkku tai kaula. Smrt tarkoittaa kuolemaa ja krst on kaste. Siinähän opettelette lausumaan. :D Sitä oppii hauskasti arvostamaan myös vokaaleja. ;) Niin, ja äiti on matka (huomaa: Matka Maria :D ) ja äitin veli on sitten ujo. No, onneks englannilla pärjää koululla, ja muualla voi vaan nyökytellä kauniisti. :) Myö koitettiin opettaa saksalaiselle ja slovakialaiselle vähän suomea. "Moi" oli jo vähän haastava, "kiitos" tuotti lisää vaikeuksia, "hyvää huomenta" ei enää oikein sujunut, ja "jäätelötötterö" oli täysi mahdottomuus. :D

Myös opeetajien kanssa vietimme hauskan hetken kielten ja kulttuurien ihmeellisessä maailmassa: Opettajat muistivat sanan Kauniainen, joskin hassulla aksentilla. Ja sitten RaamaTtuPisto-sana muistui heille mieleen. Pieni hetki meni, kun pää tunnisti sen Raamattuopistoksi. Ja sitten hieno suoritus: Pieksämäki, joka kuulosti lähes oikealta. :D Raamattuopiston opettajien nimet olivat helppoja, ja osa vähän vaikeampia. Sami, Hanna, Lauri ja Petri olivat helppoja. Sitten tuli nopeasti: "Mardi", ja kun emme heti ymmärtäneet, tuli kuvailu: "Big dog and old car." Aivan, meidän oma Martti! :) Keskustelimme myös jääkiekosta. Näimme hienon demonstraation ilmaveivistä. Sen jälkeen näimme esityksen suomalaisten tuuletuksista. :)

Teimme kauhean, hirveän, tuskaisan ja surullisen huomion. Slovakiassa ei voi katsoa Salkkareita!!!! Niitä ei näytetä Suomen ulkopuolella. Lähetimme Katsomon asiakaspalveluun viestin, ja kysyimme hyvin perustellen syytä tähän asiaan. Vastaus oli: Salattuja elämiä ei voi katsoa Suomen ulkopuolella. -Aijaa??!? Tämä takaisku oli suuri, katsotaan, kauanko siitä toipumiseen menee aikaa.

Tiistaiksi meidät kutsuttiin mukaan opettajien virkityspäivään. Myö ja yheksän opettajaa mentiin semmoseen ihanaan ravintolaan syömään, joka oli ihan ku vanha aitta tai riihi. Se oli puinen, kaikki parrut oli näkyvissä ja siel oli vanhoja puisia esineitä. Ihmiset söi ensin sen keiton, myö vaan ooteltiin sitä ite ruokaa. Myö molemmat syötiin turvallisesti kanaa. Aukeama "Perinteiset Slovakialaiset ruoat" jäi vähän huomiotta.. :) Kuvassa Ennin annos, jossa on kanaa, karpalokastikettta ja söpöt riisipallot. Pakko oli ottaa kuva. :)

Ravintolasta matka jaktu Tatrojen juurelle paintball-radalle. Jako: tytöt vs.pojat. Tyttöjä oli kuus ja poikia viis. Viis kisaa otettiin, ja tytöt voitti niistä kaks. - Tärkeintä tietenkin oli, et tytöt voitti vikan. :) Oli ihan tosi hauskaa! :) Meist kumpikaan ei ollu pelannu painballia aikasemmin, mut Enni ainakin haluaa jatkaa uraa. :D Adrenaliinia oli kyllä veressä roimasti, ja tärkein missio oli vaan ampua kaikki pojat. :D Osuman saanut Enni huus yhessä erässä Heidille: "Sarjatulta!!" Heidin vastaus oli: "Mikä se on??" Niin, Heidi oli illalla ihan mustelmilla: jalkaa se ontuu ja silmä on musta. Suosittelemme lajia kaikille. :) Aseeseen jääneet kuulat myö saatiin muistoks! :) Heidi heitti ne heti roskiin, ja Enni -ylläri pylläri- otti jokaikisen talteen. :D

Sitten vielä joitain yksittäisä huomioita:
* Meil on tähtitaivas mein huoneessa
* Wienissä hotellin suihkuverhossa oli ohjeet pesemiseen - myös suomeksi!
* Martinissa on Mäkkäri. - Syksy pelastettu! ;)
* Wienissä kateltiin tv:stä Miehen puolikkaita ja Tuho-osastoa, saksaks dupattuna
* Energijuomatölkki makso ainakin Wienissä 49snt. Eikä ees ostettu..
* Ainakin Bratislavassa ravintoloissa ja kahviloissa tupakoitiin sisällä. Ihanan edistyksellinen Suomi :)
* Junamatkalla Enni näki pari bambia! - Tai ainakin jotain vastaavaa. :)
* Tääl vuorten laet voi olla pilviä korkeemmalla!
* Tääl on pistorasioissa on ylimääränen piikki, joka tulee sellasessa mötikkötöpselissä siihen koloseen.
* Heidin kommentti: Täällä ihmiset syö tosi nopeesti. :(

Tämmöstä täällä, palaillaan! :)

-Enni & Heidi-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti