perjantai 14. joulukuuta 2012

Linnoja, linnoja, linnoja... -Niin, ja kotimatka :)

Slovakian presidentinlinna
Moi! :)

Pahoillamme olemme, kun blogikirjoitukset näin kovasti harveni reissun loppua kohti. Niin paljon oli nähtävää, ettei oo kerinny tietokoneella nököttää;) Mutta otetaanpas tähän pikakelaus viimisistä viikoista. :)

Budapestin parlamenttitalo
Prahan-reissun jälkeen on keritty kokea jo paljon muuta. Marraskuun lopussa myö vietettiin yks viikonloppu Unkarissa. Perjantaina startattiin aamulla Martinista mein saksalaisen kaverin kanssa. Kolme tuntia matkattiin Bratislavaan junalla. Päivä vierähti Bratislavaa kunnolla kiertäessä. Nähtiin ainakin presidentinLINNA vartijoineen, luistelurata (mein saksalainen kaveri oli ihan ihmeissään, kun sille selvis, et myö osataan luistella.. :D ), Mäkkäri, joulumarkkinat, Bratislavan LINNA Tonava, upeita kirkkoja. Sää oli koko viikonlopun tosi pilvinen, ja ilma oli ihan harmaata niin Bratislavassa kun Budapestissakin. Iltapäivällä mein joukkoon liitty toinen saksalainen tyttö, ja sitten junailtiinkin jo Budapestiin. Myö yövyttiin Casa de la Musica Hostelissa, ja sitä voidaan ehdottomasti suositella kaikille! Niin värikästä taloa ei voi olla olemassa! :D Ja kyllä siellä hyvin nukuttikin:)


Budaa, Pestiä ja Tonava
Casa de la Musica Hostelin sisäpiha!!
Lauantai ja sunnuntai myö pyörittiin Budapestissa. Mein hostelli oli Pestin puolella, ja siellä myö enemmän hengattiinkin. Budapest on tosi kaunis kaupunki, sinne olis mahtavaa matkustaa joskus uudestaan! :) Lauantaina nähtävyyspankkiin kertyi mm. kauppahalli, joulumarkkinat, Tonava, siltoja, LINNA, tosi upea katedraali ja Mäkkärit. :) Myö nähtiin myös pariin otteeseen jonkun sarjan tai leffan kuvauksia! :D Niin, ja päästiin pilakuvapiirtäjien malleiksi. :D Sunnuntaina myö suunnattiin Sankareiden aukiolle, ja sen takana olevassa eläintarhassa käytiin. Paljon nähtiin sellasia eläimiä, joita on vaan kirjoissa! :) Niinku sarvikuono, hippoja, ronsuja, tiikereitä, opossumeita kaikenlaisia apinoita ja magnusteja! :) Niin, ja pikkupanda! :) Ehkä söpöin ikinä! <3 Alle tunti oli aikaa kierrellä Zoossa, kun sitten piti suunnata junalle. Mutta aivan mahtava oli koko reissu! :)

Budapestista kotiuduttiin illalla, ja maantai-aamuna myö suunnattiin Trenčiniin, n. 1,5 tunnin junamatkan päähän Martinista. Siellä on korkeella kalliolla LINNA. Sinne myö hengästyneinä kiivettiin. :D Myö osallistuttiin kivaan slovakin kieliseen opastuskierrokseen. Mitään ei ymmärretty, mut ihan mukavaa oli. :D Sitä linnaa ei sinänsä esitelty, mut siel oli kaikkia esineitä, esim. ruukunpalasia ja vanhoja aseita, esillä. Ja monta huonetta oli täytetty maalauksilla kaikista aatelisista ja entisistä hallitsijoista. Ihan ylhäällä tornissa asti käytiin, ja maisemat oli aikas hulppeat. :)


Kirkko Žilinassa :)

Kala akvaariossa.
Mut toi ei oo hai, se on muu söpö kala :)
Reissailu jatku seuraavana päivänä, silloin suunnattiin Žilinaan. Sinne ei oo Martinista kun n. puol tuntia junalla. Žilinassakin on LINNA, mut sitä myö ei kyllä nähty.. Mut myö käytiin kauheessa modernin taiteen museossa, ja yhessä vanhassa kirkossa. :) Ja iltapäivä shoppailtiin isossa kauppakeskuksessa. Ja siellä kauppakeskuksessa oli kaks haita!! Siis niitä sellasia vähän niinku kaloja, sellasia isoja (ne oli kyllä pieniä), jotka ui merissä ja syö ihmisiä.. Niitä nähtiin. Niin, ja kivoja joitain muitakin kaloja. :D

Keskiviikkona Heidi matkusti Bratislavan lentokentälle hakemaan sen perheen meille Martiniin. :) Ne majaili hostellilla viikon, ja Heidi kuljaili niitten kanssa pitkin mantuja ja vuoria. Sen viikon viikonloppuna myö oltiin reippaita, ja käytiin Martinské Hole -vuorella isolla porukalla. Tai ei myö ihan siellä ylhäällä asti, mut 850m saavutettiin. Vähän taidettiin löytää kiertoreitti, niin oltiin tossa kohdalla jo niin poikki, että lähettiin tallustelemaan alaspäin. Sinä päivänä meille paisto aurinko pitkästä aikaa edes vähäsen, ja sieltä vuorelta oli tosi kaunista katella maisemia! :)Jouluvaloja kävelykadulla :)
Seuraavalla viikolla myö vieteltiinkin jo viimistä työviikkoa. Hauskaa englantia vielä opiskeltiin lasten kanssa, ja iltapäiväkerhossa pelailtiin. Ja eskarissa piilotettiin lapsia. -Ne siis tykkäs siitä. :D Martinissa ei - yllättävää kyllä - ollu 6.12. Suomen lippuja salossa, eikä vietetty Itsenäisyyspäivää. Mutta kiitos Areenan, myö kateltiin Itsenäisyyspäivän paraati Kouvolasta!!!!! , ja illalla nautiskeltiin LINNAN juhlista :) Täällä vietettiin siis sinä päivänä Pyhän Nikolauksen päivää. Se on sellain pelottava ukko, vähän joulupukin näköin, jolla on kaverina enkeli ja piru, ja se laittaa kivojen lasten puhtaisiin kenkiin karkkia. - Mm, myökin ollaan ihan onnellisia, et meil on vähän tärkeämpi juhla silloin Suomessa.. ;) Mutta niin, iltapäiväkerholaisilla oli silloin sellaset pippalot, joihin myökin osallistuttiin. Siellä tanssittiin, ja visailtiin ja herkuteltiin ja leikittiin jotain outoja Suomi-tyttöjen leikkejä. :D Eipä oo ikinä ennen mennyt Tyynyformulan selittämiseen 15 minuuttia, jonka jälkeen sitä leikkiä leikittiin vielä väärin.. :p (Suomalaiset - maailman nopein kansa :D ) Niin, ja Suomen Itsenäisyyspäivän kunniaksi myö laitettiin lapset laikkimään suomalaisia bussipysäkillä. :) Juhlien jälkeen myö mentiin mein kävelykadulle, jossa oli sellaset pienet kivat markkinat. Jotain pientä ja kivaa sieltä lähti mukaan:) Mutta, kun se Nikolaus meni lavalle, laskettiin kymmenestä alaspäin (Desat, devät, osem, sedem... ), ja kun päästiin nollaan, mein kävelykadun kaikki jouluvalot sytty!! Myö oltiin odotettu niitten valojen syttymistä jo monta viikkoa, ja nyt kun ne valas koko sen kävelykadun, oli kyllä tosi upeaa ja kaunista! :)

Bojnicen linna :)
Viimisenä Slovakia-launtaina myö käytiin Bojnicessa, se on kaupunki Slovakiassa, ja siellä on LINNA :D Se oli mein pääkohde. Se oli tosi kaunis ja mahtava! Sielläkin myö päästiin opastetulle kierrokselle, mut lappuset oli onneks engalnniks. Siinä linnassa kierrettiin nimenomaan niitä linnan huoneita.  Ne oli säästetty sellasena, kun ne on ollu. Nähtiin ruokahuoneet ja makuuhuoneet ja kiianalain huone ja kultain huone jne. Se oli kyllä kokemus! Rehellisesti sanottuna paljon parempi kuin Trenčinissä. Että jos oot joskus Slovakiassa ja pohdit näitten kahden linnan välillä, niin myö ehdottomasti suositellaan Bojnicea! :D Ja siellä oli vielä sen linnan vieressä eläintarha, joka myö kierrettiin. Oli jo lumi maassa ja aikas vilu päivä, niin suurin osa eläimistä oli jossain lämpimässä, mut nähtiin myö lintuja, ja apinoita ja monia kavioeläimiä. :)
Toinen kirkon viidestä
alttaritaulusta

Silloin sunnuntaina myö oltiin vikaa kertaa kirkossa, viettämässä 2. adventtia. Mein opettajat oli Ameriikassa, joten meillä ei ollut kukaan kääntämässä slovakin kielistä jumista.. Sen jälkeen myö käytiin vielä museokylässä. Siel oli sellain joulutapahtuma, ja kojuissa myytiin söpöjä joulujuttuja:) Ja ihan turkasen kylmä oli.

Näin.. Ja tän päivän seikkailu oli Wieniin pääseminen. Myö tehtiin asiat vähän helpomman kautta, ja saatiin autokyyti tänne. Mein sellain kaikenkorjaajamies heitti meit hotellille sellasella keltasella pikkubussilla. :D Aamulla sanottiin Bible Schoolilla heipat ja kyllähän siinä itku tuli. <3 Haikeeta oli katella, kun Slovakia vuorineen jäi taa. Mutta syyskuulta tuttu hotelli lentokentän vierestä löyty, ja täällä myö nyt möllötellään. Kiva ravintolakin löydettiin ja hyvää ruokaa saatiin. Tässä sitä ihmetellään kulunutta kolmea kuukautta. Ja vähän ootellaan myös sitä, että huominen aamu tulee, ja mein lento kohti Suomea lähtee. :)


Tässä vielä pari miedän uutta kaveria Budapestista ja Bojnicesta. Ne ja myö toivotetaan sinulle lämmintä joulun odotusta ja siunattua joulua!

Tällaista täällä, Tyäret kiittää lukijoita. :) On ollut tosi kiva kirjotella kuulumisia täällä, ja jakaa niitä teille. :) Jatkossa kuulumiset, ja paremmat selostukset tältäkin reissulta voi kysellä sitten ihan livenä. :) Teidän soittoja odotellaan;) Nähdään pian! :) <3


Haikein terveisin (= Dear John :D ),
Enni & Heidi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti